My Lovely Friends..

Wednesday, May 21, 2014

Percutian Semarang -part 2

meh sambung kisah semarang ek..  ;)
Sampai di Achmad Yani International Airport semarang my `bil` sempat bisik kat mama..mana tourist guide kita?..tu..tunjuk mama kat seseorg yg memegang tag nama `ibu Aini`..ha2..confident je kan!!.. mcm mama je sorang yg nama tu :P

#cilok dr en.google#@taksempatnaksnappic#..hu2..

kami kesemarang hari jumaat..sementara menunggu waktu sembahyang jumaat kami dibawa ketempat pertama untuk dilawati `Lawang Sewu`..

tiket masuk lbh kurang RM3.00..
                                                

 bangunan `lawang sewu`

my family.. ;)


`lawang sewu`..yg bermaksud seribu pintu kerana mempunyai banyak pintu.. bangunan ini dibina pada 27 feb 1904 olih pemerintahan kolonial Belanda dan siap pada tahun 1907..asalnya ia digunakan sebagai kantor pusat perusahaan kereta api swasta (NIS)..ehem dah macam cikgu sejarah pulak..sila google utk maklumat seterusnya..he2..


my dad n `sil`..bukan menantu hantu !!..ahakz.. 




antara barang2 yg dipamerkan..


my mom n dad.. `romantika d`amor kan.. ;)

selepas itu kami ke`QUEST HOTEL` untuk check in..yg lelaki kemasjid bersama t.guide kami endry..selepas sembahyang jumaat kami dibawa makan..





ehem kami makan direstoren nasi padang `sederhana`..tapi harganya tidak sederhana !!..ha2.. untuk 8 orang termasuk t/guide harganya RM 180++..waktu sedang makan kami dikejutkan dgn berita dr METRO TV indonesia..pesawat `virgin` dr australia dibajak..dibajak tu apa pak endry? tanya mama.. nampaknya nak kena belajar bahasa indonesia sebelum kesana nih !!..oh rupanya di`hijacked` dan dipaksa mendarat di`denpasar bali`..ehem tiap2 10minit berita tersebut disiarkan..serupa dgn berita astro awani !!..he2..
al kisahnya seorg lelaki mabuk warga australia memasuki `kokpit`..hari terakhir disemarang berita `metro tv`melapurkan..pemuda berusia 28thn tersebut telah diserahkan kepada kerajaan australia..sebenarnya trauma tentang mh370 tetap ada !!..hu2..

lepas makan kami kesini..tapi tak berkenan ngan design batik dia..


@@ nanti mama sambung citer lagi ek.. :P



7 comments:

Khai♥Rin : anies said...

kalu ke indon, resto sederhana tu mcm dah wajib singgah ;-)

Shaiful Zaidi said...

Assalamualaikum mama...percutian yg menarik..bilalah saya nak sampai ke sana...

kakyon said...

diindon makanan padang jer yg boleh membuka selera..

el said...

mak ngan ayah masih kuat lagi alhamdulilah dpt lah depa enjoy percutian sm mama ea

LYAfrina said...

salam mama..
bestnya jln2 kat negara org..

lya xpnh lg keluar dr malaysia ni. malayia pon x hbs pusing.. jgn kata malaysia.. trg pon x khatam lagi

Mastura Aziz said...

hai mama.mama dpt liebster award blog.thniah
http://strawberrysgurls.blogspot.com/2014/06/the-second-liebster-award.html

aishah nin said...

waahhh..!!! bestnye :)