My Lovely Friends..

Friday, November 2, 2012

catatan perjalanan-medan 3

salam nov.buat semua.. :)

keadaan cuaca yang tak menentu buat `tahap lemau & lembam` mama semakin melampau !!!.. hu2x..
sekarang ni  `zzzzz` menjadi keutamaan.. #$%&#@..blur habis.. :(

malam ni mama nak sambung catatan perjalanan medan mama aritu..selepas kepulau samosir dengan menaiki feri selama 45 minit, mama & en.papa meneruskan perjalanan ke air terjun sipiso-piso pula..dari lake toba  t/guide kami membawa kami melalui jalan tikus..memang sangat tikus..kerana jalannya banyak berlubang2 !!!.. :( 
kata irfan takde dana untuk membaiki jalan tersebut..hu2x..
dan jalan ini lebih cepat untuk sampai keair terjun tersebut..ambil masa 3jam je..kami melalui banyak kawasan perkampungan orang2 batak ..waktu ni hujan turun lebat..syukur alhamdulillah..selepas sakit punggung duduk terlalu lama, kami sampai kekawasan air terjun sipiso-piso yang terletak di kabupaten karo, sumatera utara..waktu tu hujan telah berhenti dan cuaca sangat sejuk & mendung..



en.papa dihadapan rumah adat (batak) dan patung `sigale-gale` ditomok pulau samosir..
cantik kan pulau samosir !!..



inilah kawasan airterjun sipiso-piso..gambar ini diambil dari atas..untuk turun kekawasan air terjun tu ada disediakan tangga..hu2x..sangat jauh  untuk turun !!!..en.papa tak benarkan..`kalau u turun kebawah sebulan i kena jaga u kat hospital`..potpet2 dia syarahkan mama.. ehem mama dah turun sekerat tangga dah !! he2x..dan penghujung lake toba adalah dikawasan air terjun sipiso-piso ini..begitu besar & luasnya lake toba ini.. & besarnya kuasa Allah !!..


waktu ni hujan nak turun semula..camera meragam pulak.. flash tak menyala !!!..ha2x.. alasan !!.
okla..mama dah penat menaip entry ni..nanti mama sambung lagi..cerita tentang brastagi pulak ek.. :)


26 comments:

shaiful zaidi said...

salam mama...papa duk posing kat tempat saya ambil foto hari tu...
sungguh menakjubkan Tasik Toba dan air terjun Sipiso-piso

JMR said...

sipiso-piso..sipi-sipi nak gi sana ..;-(

Acik Erna said...

assalam MA..terimagambar yang menarik ni.acik harap MA sentiasa sehat ye

zan said...

fuuyoo,berapa tinggi air tu terjun,.huu2x.

SCLover said...

seronoknya .. selamat bercuti utk mama n en papa ... :)

Miss Jim said...

ruginya mama tak turun spiso spiso tue...

ROJAK said...

sigale-gale? sipiso-piso? sekarang sikomen-komen hahaha

ieja amieja said...

mama bercuti berdua je erk?? romantik gitu ^-^

LYAfrina said...

wow..cantiknyer,,
tp tingginyer nampak...air terjun tu mcm kat bawah sgt..mesti gugup kalo lya duk situ....

mama... happy birthday ye.. x sangka mama bkongsi tarikh lahir sama dgn asya... lya doakan moga mama sentiasa di bawah lindunganNya..amin

Rain said...

hanimun sinilah nanti ;)

Kak yon said...

medan tempat yg akk belum pernah sampai lagi.dlm senarai tempat yang akan akk lawati.

mama_saly said...

salam mama..
wah best nya dapat jejak kaki sana..cantik sangat2..:)

nazirah said...

wah bestnyeee
cantik tmptnye mama..
ok2 tak sbr tgu next
entry huhu ;)

NUNU EERA said...

ptut kne bli keychain or replika umh batak tu.. cantik.. :)

Ros said...

Assalamualaikum mama,

Cantik dan nyaman sungguh suasananya kat situ ya mama....teringin jugak nak kesana...
Air terjunnya tu tinggi sungguh...

Wak Gelas™ said...

wak nak jalan2 gi indon minggu depan nii.. ihiiKKs

.: iEyLa :. said...

syok nye hanimun!!hiks

Marya Yusof said...

Assalam mama,

Best2! Lama rasanya tak tenguk air terjun! Marya tak pernah sampai lagi ke sini...insya'ALLAH moga ada rezeki nak ke sana :)

Moga mamaaini sihat & dibawah jagaan ALLAH SWT, insya'ALLAH :)

Mama aini,

Kalau free2 & sudi2 hit blog baru Marya ni ye... >>>>http://casadelamarya.blogspot.com/

Thank you mama aini!

Papa Mifz said...

cantek juga yer pemandangan kat sana mama...insyallah ado rezeki nak pergi juga la...;)

wahida said...

air terjun sipiso piso tu mmg cantik kan mama...


mama, hepi beday mama sayang...

semoga Allah sentiasa merahmati mama hendaknya...amin...

fadz said...

best nya bercuti

Kasih Salina said...

huhu..mama, best2 kan..masa saya pergi dulu ingatkan besar la jugak air terjun tu..hihi..

Deru Ombak said...

Best bila berpeluang berholiday.. :)

Deru Ombak said...

Best bila berpeluang berholiday.. :)

~Beb~ said...

hahahahaa sabar je la papa nye bebel. bebel2 gurau je tuh ;p

rindu mama jugekkk.. kabare cuti2 skolah ni? chewah soalan mcm lah mama tuh beranak kecik yek? cuti skolah dgn x sama je kn?

Juliet_iRa~" said...

bestnyaa hee..

mama honeymoon bdua dgn en papa je ye?heee