My Lovely Friends..

Thursday, September 6, 2012

** NASI MANDY..ala mama.. :)

Selamat malam semua..

dinner apa malam ni?..hari ni en.is puasa..pagi2 lagi ajak mama ke TESCO bkt tinggi klang..apa lagi nak beli bahan2 utk masak..ehem dia request nasi mandy..  hu2x.. amik kau !!!..`mini dia ta`tau masak`..hikk2x..
mama pernah makan nasi arab damsyik @ mandy kat senawang N9..sedap sangat !!!
kerana memenuhi permintaan en.is akhirnya mama gagahkan juga memasak nasi mandy tu..

TADAAAA... NASI MANDY ALA MAMA.. :) ..


ayam dimasukan kedalam nasi, sewaktu nasi hampir kering..
sambal tomato  & coslow..


NAK RESEPI ?.. 

NASI MANDY...(makan utk 4 @ 5 orang)..
1/2 ekor ayam diperap dgn 4 biji bawang putih, 4 biji bawang merah kecil & sedikit halia yg tlh dikisar,garam, sedikit serbuk kunyit & perasa knorr cukup rasa..biarkan setengah jam..kemudian masukan ayam yg diperap tadi kedlm pressure cooker & campurkan 6 cawan air selama 20 minit..kemudian asingkan ayam.. simpan air rebusan ayam tadi utk memasak nasi..ayam yg telah direbus kemudian dibakar hingga sedikit kekuningan diatas kuali yg diletakan sedikit planta soft..selama 10 minit..

4 cawan basmathi `1121 PUSA (jasmine)`..
2 sudu minyak sapi @ planta soft..utk menumis..

5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkeh
5 biji lada hitam
2 biji bunga lawang
2 batang kayu manis..

bahan dikisar:
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah kecil
1/2 inci halia..

tumiskan semua bahan diatas..bila sudah kuning masukan air rebusan ayam sebanyak 6 cawan mengikut sukatan basmathi 4 cawan..(1 1/2 cawan air utk 1 cawan beras)..biarkan mendidih..kemudian masukan basmathi..bila hampir kering masukan ayam yg telah direbus & dibakar tadi kedalam nasi mandy tersebut..

sambal tomato ..(untuk dimakan bersama ayam & nasi)
*************
2 biji tomato
2 biji bawang merah
3 biji cili merah
sedikit daun ketumbar
sedikit gula 
sedikit garam.. kisar semua bahan2 ini..kemudian perahkan lemon..kalau takde lemon perahkan limau nipis pun bolih.. :)

coslow
******
kobis cina dipotong halus
carrot dipotong halus & nipis..kemudian campurkan dgn lady`s choice real mayonnaise..perap dlm icebox..

untuk mengelakan rasa muak..sila blend orange fresh..untuk dijadikan minuman :)..wakaka..


SILA..SILA MAKAN.. :)..senyum lebar en.is..`sedap` !! katanya..
EHEM INI BUKAN BLOG RESEPI ..SEKADAR MAMA INGIN BERKONGSI RESEPI YG SIMPLE  ..
SENANGKAN?..


27 comments:

shaiful zaidi said...

salam mama....saya pun suka makan nasi Mandy. Mama jd masterchef hari ni....tq berkongsi resepi.

Miss Jim said...

mama, 1st time jim makan masa kat jeddah..huhuhuhu tak bape kena ngan tekak jim hehehe..tapi macam nak try mama punya masakan jer kekeke

ainnoraini said...

wahhh...mama pandai masak nasi mandy...boleh try nii..

inazamri said...

tak penah makan nasi mandi.Kalau saya balik klang nnt mama masakkan bole? hihihi..

.: iEyLa :. said...

weee....ni teringin nak mkn nasi arab nih...
mama pon penah mkn nasi arab damsyik tu ek???sedap kan mkn kat situ..
nak blk sremban la mggu ni..hihi

*SiRibenMerah said...

sedapnya mama masak...
bila lah ai nk merasa mkn2 kat umah mama neh kan.. hehehehe~

*sesuka hati je buat2 tanya camtuhkan.. nnt puan nunu marah ai pulak sbb nk manja2 ngan mama dia.. ooppss~ *

Mak Lagenda said...

nasik mandy ni mcm nasik arab tu kan ma?? Hah..nnt kalo LM nak msk nasik ni, LM dah tau mana nak cari resepinya

Thanks ma..

P/s: Tak pandai masak kununnnnnn..pdhal, nasik arab dia hidang kat uncle!! Heibat la tu..

ujie said...

wahhh!!! nmpk sedap sgt2...!!!

Ros said...

Assalamualaikum mama,

Wahhh... sedapnya..terima kasih ya mama kongsi resepi nanti boleh la kak Ros try resepi ni,nampak sedap sangat...

Kesuma Angsana said...

tq share best resepi ni!

za said...

mama... nampak sedapnya.. teringin lah pulak..

NuNU EeRa said...

makan xajk.. mak yong ngidam cmne? huhu..
juz tu tau da.. msti en is yg request.

syiela said...

amboi.. bila mama jadi masterchef hampir meleleh air liur saya :)

Kasih Salina said...

saya suka mkn nasi mandy ni tapi malas nak buat..tgk resepi mama ni teringin la pulak..harus merajinkan diri nih..

JMR said...

harap puan nunu pon terer masak nasi mandy nih..turunkn sikit ilmu utk dia ma..heheheh

Cik Misstree said...

Assalamualaikum;

Tgk sedap dan menyelerakan. Lain kali boleh cuba.

Belalang hijau Perisik said...

wah mama! sedapnya nmpk... dah belalang ni makan x teratur 2 3 hari ni. maklumlah mrs.belalang balik kampung. saja dia je nak balik kampung. rindu mak ngan ayah. belalang lak x leh nak tido sana sebab kedai x de orang jaga... hehehe

nanti klu belalang sampai umah mama, mama masak kat belalang mcm ni tau... huhuhu

teratai said...

Wah nampak sedap nasi mandy mama ni..:)

Saya pun pernah makan nasi mandy kat Senawang tu...memang sedap!

Amyna said...

berketul-ketul ayam dalam tu kan mama... sedappp tengok.. Nomm Nom Nomm!

wahida said...

wah sedapnya mama...dah la kami laki bini feveret ngan nasi mandy ni...nampak sedap sgt nasi mama tu...

ok, tengs share resepi kat sini mama...nnt nak try...

Papa Mifz said...

wah nmpk sungguh menyelerokan la mama...:)

PM pun pernah mkn nasi arab damsyik kat senawang tuh...mmg terbaik..;)

ieja amieja said...

walla mama..tgk pun dah terliur..mai la ckit..ieja pun x reti msm ns ni..leh amek resipi N try ni..tq mama

Rain said...

amboi bukan main manja belalang dengan mama hahaha.

Cikgu Ma said...

nasi mandi...pakai beras apa?nampak panjang jerr nasik tu

Deru Ombak said...

As Salam MA..
Saya x pernah lagi try, saya ambil resepinya ya. Terimakasih.

Kak yon said...

akk ambik resepi ye mama. nak try masak.terimakasih share resepi kat sini..

..::..aRe-Na..::.. said...

perghhhhhhhhhhhh..mama,sedap urmmm....
leh ambik resipi tu ehh..nk try hehehe.............