My Lovely Friends..

Monday, October 8, 2012

catatan perjalanan-medan 1..

Selamat malam semua..

ehem  i`m back :)
3.oct.2012 lalu mama & en.papa terbang ke medan indonesia pulak..perjalanan kali ini ada suka & dukanya !!!..kami sampai di polonia aiport medan pada pukul 9.30am..lebih kurang satu jam je dah sampai..
ehem puas mencari `tourist guide` yg telah berjanji dgn `cik n`akan menunggu kedatangan kami.. mama try call dia tak dapat..sim card hp tak tukar lagi, masih malaysia..hu2x..
tetiba datang seorang `bapak`..dia memperkenalkan diri sebagai ketua untuk persatuan taxi polonia airport..dia memakai uniform..dia bertanya apa masalah kami..dia menawarkan diri untuk call tourist guide kami tu..mula2 tourist guide tu kata dia kat parapat lake toba anta tetamu dan akan sampai 1 jam lagi..pastu dia call lagi kata 1/2 jam akan sampai..kata `bapak` ketua taxi..perjalanan dari parapat mengambil masa lebih kurang 4 jam..tak mungkin dia blh sampai dlm masa tersebut..en.papa tanya ada tak sesiapa dari pemandu disitu yg bolih jadi tourist guide kami..dan pakej hendaklah sama spt yg di tawarkan olih tourist guide yg menipu kami tu.. iaitu sebanyak rp.1100k semuanya..(cik n dah printkan email  & pakej yg dihantar olh tourist guide penipu tu)..  tetiba rasa marah sangat2 !!!...rasanya dia ambil tetamu lain dan kenakan bayaran yg lebih tinggi..!!!..hu2x..jahatnya dia, tak minta maaf langsung atas masalah itu !!..mujur belum bayar satu sen pun..hotel2 penginapan mama dah bayar online je.. :)
akhirnya ada seorang `pemandu` dr polonia airport taxi tersebut yg sanggup ikut kami selama berada disana..tapi kena tambah duit lagi..kata t/guide tu dia stay kat medan..jadi perjalanan jauh utk balik & dia juga terpaksa bermalam disana juga..kereta yang kami naik tertulis polonia airport taxi..hu2x..ehem en.papa setuju..kena tambah duit  RM 60 ++ (malaysia) lagi..jadi semuanya Rp.1300k utk semua pakej & irfan dr polonia airport taxi jadi tourist guide kami semasa disana !!!.. syukur alhamdulillah tak banyak kena tambah..kemudian dia terus membawa kami kedestinasi .. 

@.. istana maimun.
istana kebesaran kerajaan deli.. telah dihuni olih pewaris kesultanan deli sejak tahun 1946 lagi..
terletak di @ jln brigadir jenderal katamso, kelurahan sukaraja,kecamatan medan maimun,medan sumatera utara..



tuan punya blog tetiba nak berposing !!!.. :)
waktu ni `angin sentap` kat t/guide penipu tu dah hilang..hu2x..

@ masjid raya medan.. 
selepas tu kami ke masjid raya yang berusia 100 ++ tahun..cantik  seni ukiran didalam masjid tersebut..kedatangan mama & en.papa disambut olih seorang pemuda yg menjaga masjid tersebut..dia sangat peramah dan sudi bercerita tentang sejarah masjid yg masih teguh berdiri ditengah2 kota medan..



ehem tuan punya blog sibuk nak posing..hu2x..pic.ini diambil olih t/guide kami yg sporting habis..saja suruh dia ambil pic.jarak jauh untuk mengelakan dari nampak `kedeboman` mama !!.. 

@ pasar ikan..
selepas itu kami dibawa kejalan pasar ikan.. tempat ni namanya pasar ikan tapi bukan pasar menjual ikan2 ek.. :) kat sini banyak kedai menjual pakaian,telekung dan kain pelikat..
ehem tak sampai 1/2 jam kami berada disana..rimas & lemas sesangat dikelilingi olih jurujual yg menjual bermacam2 barang spt t`shirt,wallet,belt dan fm..mama tak beli apa2 kat sini..sebab dah berjanji pada diri tak nak shopping apa2 kat sini !!!..sebab aritu dah keringkan poket en.papa kat bandung..hikk2x..kali ni betul2 nak berholiday je !!!.. ;)

@ garuda restoren..
kami makan direstoren garuda yg terkenal dimedan..ehem mahal tau !!..3 orang makan dia charge RM 60++...lagi murah harga makan tengahari kat malaysia...dia siap tanya mahal tak makanan kat sini?..laju je en.papa jawab..`memang mahal` !!..ahaha..amik kau !!!..makanan simple je pun charge mahal2.. dia tahu kita pelancong..tak sempat nak snap pic. makanan sbb perut tengah menyanyi lagu keroncong..hu2x..


*** lepas makan kami bertolak ke `parapat-lake toba` untuk bermalam disana..nanti mama sambung ceta lagi ek..takmo muntah2 tau baca entry mama ni..ehem ceta medan ni tak abis lagi tau.. :)

21 comments:

inazamri said...

best tak Medan mama?saya tak penah sampai lg.

shaiful zaidi said...

salam mama. kesian mama. Apa la tourist guide ni..penipu.
mahalnya mama makan Kat garuda tu...saya dulu pi ikut pakej.. lebih Murah.

Kak yon said...

akk tak pernah sampai medan lagi.kalau kat indon memeng kena berhati2..kuat menipu punya orang..huh
wahh!suka tengok mama dan en.papa pakai sedondon..

~Beb~ said...

cantik nye masjid tuh mama..

alhamduillah ade yg boleh offer same package walaupon harga lebih sket xpe. drp tunggu si penipu. arghh geram sungguh klu dpt mcm tuh. org dtg semata2 nak sronok. dia plak mnyusahkan kite..heh

Deru Ombak said...

Welcome home MA..

I am sure u enjoyed so much your honey holiday. Janji indon mmg gitu MA..

Happy to see u happy my fren.. :) .. Tempat2 yang di lawati sungguh menarik. :)

Menunggu episode seterusnya.

Kasih Salina said...

salam mama..bestnya ke medan..saya pernah sekali sampai ke medan..shopping sakan la mama kita ye..

Ros said...

Assalamualaikum Mama,

Cantik2nya tempat2 kat sana ya mama...

Tu la kan mama..dalam kita dok berhati hati pun kena tipu jugak lagi,licik sungguh penipu2 nih...geram jugak Kak Ros dengar..

KhaiRin : anies said...

kalu jumpa t/guide tu, bg dia pelempang sebijik..sedap2 je dok menipu kt org..

Kesuma Angsana said...

bestnyer, tq share citer ye

wahida said...

welcome back mama!!

siannya mama..kena tipu sampai mcm tu...lain kali mama amek supir yg saya rekemen kat blog tu...dia mmg superb...layanan terbaik...

saya gi medan hari tu pun tak shopping byk sgt, lebih nak enjoy Danau Toba yg ohsem tu je...lagipun makanan kat sana mmg mahal2...huhu...

♥Putri ilyanie♥ said...

bestnye mama.. putri xpernah merasa g luar negara.. huhuuu

Belalang hijau Perisik said...

jahatnya mamat yg tipu mama dan papa tu... nanti klu dia dtg malaysia kita gigit tengkuk dia ramai2...

baca tulisan perjalanan mama pun ah rasa mcm ada kat sana jugak :)

KakNi said...

cerita lagi lah mama, utk org yg x prnh pegi over the sea tu mmg excited nak baca cerita travelling orang.. kesian kat mama nor lara sebab kena tipu, sabar jer lah ek

LYAfrina said...

seronoknyer mama aini..melancong+honeymoon dgn en is ye... heheh..

owh..kecik molek je mama ni.. ssh nk tgk pic mama ni.. nnti tunjukla pic mama y close up skit ye.. nak gak knl muka mama...

Anonymous said...

Salam mama...off topic jap..nk ty ttg bilik kt tbr pd 10 nov ni ada kosong x? Blh sms sy kt 0103341619. Terima kasih.-ros

ieja amieja said...

assalam mama..
jenjalan lagik?? have a nice day mama

TiranaAduka said...

tak semua pmandu teksi bgitu..ada yg ok dan ada yg tak ok.sabo je la.

syiela said...

nasib ada yang sanggup ambil tugas tu.. tidak jenuh juga mama dan papa kat sna...

.: iEyLa :. said...

waaaa...kuar dah entry jalan2 mama ni...
so bile nak ajak adik g jalan2 plak ni ma??hiks..

teratai said...

Seronoknya mama....tengok gambar pun dah seronok apatah lagi kalau gi tengok sendiri!

zan said...

salam,info perjalanan yg berguna.
Nov. dah dkt X sabar nak ikut jejak2 mama.