My Lovely Friends..

Wednesday, March 2, 2011

8C HTAR.....KLANG, SELANGOR

 Jam 7.30pm...selepas waktu melawat tamat mama terbaring dikatil wad 8c, papa cik n baru je balik...sunyi je senja tu..dah 4 hari kat sini, katil sebelah kosong (bilik berdua)..eh bila la boleh balik kerumah?..nurse2 semua sibuk ...waktu rehat!... kerana selalu keluar masuk wad..semua staff 8c ni dah jadi kawan baik mama..layanan kat sini bagus..nurse yang peramah n baik hati.. macam saudara sendiri,asyik melamun tiba2 masuk seorang pakcik yng memakai baju melayu dan berketayap putih..mama terperanjat n hairan bila tiba2 dia menepuk bahu mama dan bertanya..anak sakit apa?...mama cakap bla n bla...tiba2 dia terus keluar, mama kejar kepintu bilik n pandang keluar tiada sesiapa!..mana gi pakcik tadi?...pintu masuk utama wad first class ni tertutup rapat..tiada bunyi orang menutup pintu atau menolak pintu...dada berdebar2..mama berjalan kekaunter n tanya siapa pakcik tadi..apa jawapan nurse?..mana ada pelawat datang..kan pintu depan dah tutup!..mama cakap ngan nurse pasal pakcik tu tepuk bahu mama dan masih rasa sakit kat bahu kanan ni...nurse pandang mama dan cakap...(dia dah dtg sini dah)..mama garu kepala tak faham....kata nurse lagi....:pakcik tu selalu datang lawat orang yang dia pilih, bukan semua orang dia tegur, dia dulu selalu keluar masuk wad sebelah..(wad lain)....dia peramah n selalu jalan2 tanya kat orang sakit apa...n berbual2 ngan semua orang..mama kata kat nurse `oh...dia ada kat wad sebelah lah ye`..(selamba nurse jawab..`tak lah..dia dah meninggal dunia dah...n dah selalu dia datang pilih orang tertentu untuk dilawati)...mama terdiam n perlahan2 berlalu kekatil mama....badan rasa nak demam..n bahu yang ditepuk masih terasa sakitnya...(mama cuma terfikir kenapa mama yang dipilih untuk dilawatinya?)...n bila discharged dari wad mama cerita kat datuk mama yang juga selalu keluar masuk HTAR kerana jantung (sekarang dah meninggal)...katanya dia tahu cerita lawatan terpilih tu..nurse n orang yang selalu keluar masuk wad HTAR tu dah cerita kat dia...yang pasti bahu sebelah kanan mama sekarang ni ada ketumbuhan yang makin membesar n doktor tidak mahu membuangnya..risiko akan ada pendarahan, kalau dibuang.. ubat yang mama makan mengandungi steroid..yang akan menyebabkan pendarahan tak berhenti..kadang2 rasa sakit bila mama pegang!...ehem...apa anda fikirkan kalau ia terjadi pada anda....

4 comments:

adik kak limah? said...

kak limah dah balik rumah???? ngeh ngeh.....

MaMa AiNi said...

ni..abang kak limah kot,he..he

Belalang Hijau said...

uik, unik jugak nih pengalaman begini sebab jarang2 skali dapat dgr kisah mcm ni...

punya la ramah pakcik tu smpi dah takde kat dunia ni pun still lagi ramah :-p

MaMa AiNi said...

ha2x...memang peramah dia ni...kata nurse2 kat HTAR klang..sampai skrg mama ingat rupa dia..