My Lovely Friends..

Monday, July 2, 2012

** tip2 buat bakal pengantin.. :)

Salam semua..
lebih kurang 3 minggu lagi kita akan menyambut bulan ramadhan..ehem mama masih menerima kad jemputan perkahwinan sehingga 15 july ni.. :) nampaknya tahun ni pasangan2 ni akan beraya sebagai suami @ isteri..spt `puan n`.. ;)
lepas raya ni pun ramai blogger yang akan melangsungkan perkahwinan..Tahniah ek !!!.. :) agak2nya diaorg jemput mama tak?..;) budget blogger femes, ada orang kenal !!!..hakikatnya `blogger lemau` je kan.. :(


meh mama nak share tip buat semua bakal2 pengantin.. :)
***********************************************************
1. jemputan : elakan menjemput secara mulut ..gunakan kad untuk menjemput tetamu termasuk saudara mara sendiri..(utk mengetahui berapa jumlah tetamu yg telah kita undang)..

2. khidmat catering : ..book `5 bulan` lebih awal catering yg ingin  dipilih !!..seelok2nya gunakan catering yg turut menyediakan perkhidmatan 2 dlm 1 (khemah & kerusi meja & makan beradab sekali)..kerana ianya lebih menjimatkan kos !!!.. ;)
ingat.. contoh : jika kad jemputan kita 500 keping bererti makanan adalah untuk 1000 orang iaitu suami + isteri ..jadi basikan makanan untuk 500 orang lagi untuk (anak2 mereka & adik beradik kita) !!!..ini penting kerana khidmat catering mengikut harga 1 kepala..jangan beritahu catering jumlah kad tapi beritahu jumlah anggaran suami + isteri + anak2 mereka yang akan hadir !!.. contoh : 500 kad bererti sediakan makanan utk 1500 orang.. ini penting utk mengelakan makanan tidak mencukupi !!.. :(

3. menggubah sendiri bekas @ kotak hantaran pernikahan : ..buatlah  lebih awal supaya tidak kelam kabut !!!. ini juga dapat menjimatkan kos kita mengupah orang utk membuat bekas@kotak hantaran itu..

4. pelamin nikah @ bilik pengantin & walk away : kita akan lebih berpuas hati bila kita membuatnya sendiri !!!..ianya lebih murah & menjimatkan juga kerana ada sesetengah butik andaman akan mengenakan charge yg berlainan untuk pelamin nikah @ hiasan bilk pengantin dan walk away tersebut.. :(


hantaran buat jmr..
 
katil pengantin

semua ni mama buat sendiri.. ;)
 
@@~~ok dulu ek..mama nak bagi anak tiri mama makan dulu !!!.. `simeow` 4 ekor kat luar rumah tu dah terjerit2 lapar.. hikk2x..jika ada ilham, mama sambung tip ni lagi.. :)

18 comments:

Miss Jim said...

wahhaahahha sejak dah jadi wedding planner puan N...terus promote you hiihi caya lah mama!

Acik Erna said...

ssalam mama..mama tangan berseni..boleh la buat sendiri..
acik tak pandai

ummiarissa said...

betul tu mama...kena rancang awal-awal,nanti tak kelamkabut...macam raya juga...kena tempah awal2 baju raya 4 bulan sebelum raya..he he he...semangat nak raya ni!..tentang gubahan dan pelamin ...memang betul menjimatkan kalau buat sendiri,barang gubahan banyak dijual dengan harga borong...

Kakzakie said...

Setuju dgn tips mama apa lagi bab katering makanan sebab kalau 500 kad makan 500 sah-sahlah tak cukup makanan...

inazamri said...

Tips yg sgt bagus.Eh pagi subuh tadi diluar rumah saya kedengaran meow2 anak kucing..bila bukak pintu terus je meluru ke kaki gesel2 manje.Comel sgt kaler putih.Sapela buang anak kucing ni.Sempat la bg makan sebelum kuar gi kerja td.

.: iEyLa :. said...

waaahhh..mama dah bg tips dh ni..hihi...
ni anak mama sorang ni xmkn lg nih..hihi

syiela said...

mama buat jadi bunga saya buat.. hehehehe apapun yg penting persedian kan mama

Mak Lagenda said...

Gud tips la ma..nnt sok2 klu tiba masa LM nak terima menantu, kena buat checklist cam mama nih jugak la yeh?

Hihihi...

KhaiRin : anies said...

tp kalu dok kampung x fikir pun esp katering..sbb gotong royong..cuma yg dibimbangkan kalu makanan x ckp..n lg satu, sapa nk tolong kemas lps kenduri waaaaaaaaa

wahida said...

adik ipar saya baru lepas kawen...amek catering jugak...Alhamdulillah, makanan mmg mencukupi...

Cenderahati-Perkahwinan said...

Nice Tips..boleh dijadikan rujukan ni.
Nak buat promosi kat sini boleh x..hehe.

Jika sesiapa ingin menempah Cenderahati-Perkahwinan cantik dan menarik boleh layari blog ini

nazirah said...

wah2 nice tips ni mama
yeahhh tanx for sharing k:)

p/s : baru smpt nak on9 ni mama hee ;)

♥Putri ilyanie♥ said...

tips yg bergunala mama

Rain said...

assalam mama, pe kabar :)

mama ni sekali bagi tips, bukan calang-calang. tip top punya. paling best sebab melalui pengalaman mama sendiri. tiada kopi pasta :)

love u mama!

el said...

perghhhhh dah jd wedding planner or pakar wanita ni mama..terbaekkkk

tips2 untuk dah kawin ada x hakhakhak

Ros said...

Assalamualaikum mama,

Tip yang sangat bagus nih,terima kasih ya mama....

He.he.heeee...jangan silap tau mama...Bukan Kak Ros,tapi anak2 yang bakal pengantinnya..insyaAllah bila sampai jodohnya lah....

kakyon said...

tips bagus buat bakal pengantin.masa kita dah berlalu kan mama..;)

-gedek! said...

tips untok bakal pengan tin sekali lagi ada?

haha!