My Lovely Friends..

Saturday, February 5, 2011

8 CIRI -CIRI BUKAN MENANTU PILIHAN.

Kita mulakan hari ini dgn idea merapu mama lagi...8 ciri2 bukan menantu pilihan...tak tahulah kenapa mama terover sikit bila bincang bab ini...mari kita ikuti satu persatu...he..he    

1.yang suka berpura2 beriman...tidak dapat menjadi imam semasa bersembahyang bersama keluarga kita!. kan sejuk hati bakal pak mertua kalau jadi imam sebab2nya...(a) bakal pak boleh berehat dr jadi imam sebab dah ada assistant baru...(b) juga untuk test bakal menantu tu ada pegangan ugama atau menantu hantu...he...he...

2. yang handsome...bila dia perasan handsome, dia berpotensi ada banyak spare tyre selain anak perempuan kita, kalau tak hansome dia sedar diri, dia mesti sayang anak kita....tapi kalau terjumpa yang handsome tapi ok la....nak buat apa?, terima je la mungkin itu satu bonus yg allah kurnia kan buat anak perempuan kita....he...he bertuah anak perempuan kita.

3. bila menjawab panggilan hp dia, dengan secara perlahan atau berbisik2 (seperti dlm kelambu) tu mesti call dari spare tyre dia la tu.... siapa yang susah?, anak perempuan kita juga, bila dia bercakap secara kuat sedikit maknanya dia jujur...bagi semua org dengar..tapi awas bila cakap terlalu kuat sangat...he...he takut dia pekak pula...sorry..

4. banyak alasan bila anak perempuan kita ajak keluar pada hujung minggu...katanya banyak nak basuh baju la..kononnya dah satu minggu tak berbasuh...he..he..selalunya anta dobi je!.lebih baik anak perempuan kita check kat rumah dia, ada kereta atau motornya...kalau tak de...semestinya dating ngan awek spare dia, siapa yang makan hati dengan kelentong dia?, anak perempuan kita juga...he...he

5. bila bergaduh dengan anak kita...dia datang cari kita dan cakap itu ini tentang anak kita...sedangkan anak kita tak pernah burukkan dia...diam aja,....he...he dia anak siapa ek?, anak kita ke!..something n nak cover line lah tu....dia aja yang betul n semua salah anak perempuan kita...siapa yang sakit hati? anak perempuan kita n kita jua tersakit hati...he...he

6. banyak adik2 angkat atau angkat2 yang lain...kah...kah..lebih baik suruh anak perempuan kita jauhkan diri...supaya anak kita tak makan hati bila dia cakap nak temankan adik angkatnya keluar makan, tapi tak pelawa ayam pun kat anak kita sekali, ikut dia gi makan...something...something....he...he.

7. suka tenguk awek2 yg seksi2 waktu keluar ngan anak perempuan kita n siap belikan baju2 yg seksi2 suruh anak perempuan kita pakai!, agar anak perempuan kita dapat dosa buka aurat sana sini...dulu kenapa pilih anak perempuan kita ? cari aja yg seksi macam inul (penyanyi dangdut Indon tu)...kenapa ? kenapa?...ni yang buat darah kita yang naik pula...hu...hu..maaf ye inul!.

8. yang ada kereta ala-ala gitu...senanglah  dia nak tumpangkan beberapa spare tyre dia...selain anak perempuan kita. lebih baik yang naik motor, hanya tumpangkan anak kita je...romantik lagi..biar dia belajar susah dulu..bila dah ok dia belilah kereta, dulu mula2 kahwin pun mama naik motor je...he...he.     

                                          sekadar hiasan....

ini adalah idea merapu mama untuk hari ini, jika suka pendapat mama ini..ikut ek...kalau tak suka faham2lah sendiri ya...jumpa dengan petua2 yang lain ek...kalau idea tu datanglah...

2 comments:

Miss Fairladyjim said...

wahhhhhhhhhhh mama....ini nasihat untuk bf anak perempuan mama ke??

eceh2 miss jim wat2 tanya lagi tue...dah tue jer lah anak yang ada tul tak mama? ^_^

MaMa AiNi said...

miss jim ni...kan dah tahu ni bukan utk bf anak perempuan mama...he..he tq ek..sudi baca blog mama