My Lovely Friends..

Wednesday, August 3, 2011

** OH DURIAN belanda... **

Salam ramadhan buat semua...dah mula rasa letih berpuasa ke?.he2x..minggu lepas adik mama yang bertugas dijabatan pertanian seremban..beritahu mama tentang khasiat buah durian belanda (soursop)..masa kita orang kecik2 dulu selalu makan buah ni kat rumah wan (nenek) kat kampung !!!..sekarang pokok tu dah mati.. :(
durian belanda ini mempunyai 10,000 x ganda kekuatan untuk melawan cancer dari kaedah rawatan kemotherapi..

Hari ni mama search google n nampak banyak entry tentang buah durian belanda dan khasiatnya..penghidap cancer dan penyakit kronik yg lain disyorkan untuk makan & minum buah durian belanda ini.. 
untuk dapatkan info sila search kat google ya !!!....mama  pernah buat rawatan kemo ...adi en.hb sibuk cari buah ni untuk mama tapi tak dapat !! ..dia hanya dapat cari jus dari buah durian belanda ni kat supermarket !! & masa ke johor ari tu dia dapat beli jus durian belanda ni.. :)

inilah buah durian belanda..semua orang kenal kan?..


jus durian belanda kat supermarkat..


jus durian belanda dari segamat johor...


@~BUAH @ JUS DURIAN BELANDA SANGAT BERKESAN UNTUK MENCEGAH PENYAKIT CANCER ..

22 comments:

stellaizz said...

oh my peberet.....stella suka yg freshh,,,, x suke yg telah dikotak kan.....

klu yg freshhh peehhh sedap gilerr..mak mentua lalu belakang pon x perasan ahakzzzz

0nenanina Vanilla said...

ohh durian belanda..lamenye tak minum.. haipp. puasela.. heee. wahh kena raji minum ni untuk cegah cancer dari awal

wahida said...

uik...lama tu tak pekena....sedapnya....

♥Putri ilyanie♥ said...

nampak sedap... ^_^

MaMa AiNi said...

** stella..yg fresh sampai skrg tak jumpa lagi...susah nak jumpa buah ni...yg dapat jus tu je..ha2x..

MaMa AiNi said...

** onenanina..ia mencegah lebih baik !!..susah nak cari buah ni skrg !!..

MaMa AiNi said...

** wahida...memang sedap jusnya !!!....meh pekena !!

MaMa AiNi said...

** putri...ha2x...memang sedap tau !!!..

Ringgo said...

erm.. kalau di kg banyak ni ..

honeybeesyue said...

mama! to be honest! syu ta pernah rase durian belanda! ;p

deqyalalink in-situ said...

semoga mama semakin sembuh.. kat rumah skrg ni pun tgah stok kordial durian belanda hehe..deqya x berapa minat tapi telan jelah :)

MaMa AiNi said...

** Ringgo..ya banyak dikampung2 kan?..kat kg ringgo ada ya..

MaMa AiNi said...

** Honeybeesyue... he2x..trylah sekali !!...sedap rasa jus dari F&N ni...

MaMa AiNi said...

** Deqya.. Thanks ya..mesti mak/ayah yg beli ek?.. ia elok utk mengawal penyakit...hu2x..

candybiru said...

huhuhu..dulu slalu mkn buah tuh..sbb pokok dia ada ja kat blakang rumah..lau mkn buah dia boleh ag..tp lau dh dibuat jus..x reti da nk minum jus dia..heee..bau pokok durian belanda ni pun mcm bau racun skit..pahit2 ja bau pokok dia..kan..heee..

Belalang Hijau said...

belalang same mcm honeybeesyue kat atas tu, x pernah rasanya rasa jus dia...yeke sedap mama? ni yg buat teringin nak rasa nih...

mama jaga kesihatan baik2 ye...

nazirah said...

wah mamaaaaaa
mmg nmpk sgt sdp laaa
walaupun cci tak suke durian
tp durian belanda ni btul2
menggoda la huhu ;))

MaMa AiNi said...

** candy..ya candy, dulu senang nak jumpa pokok ni..kat kg mama dah mati pokoknya..he2x...memang bau pokoknya lain sikit tapi byk khasiatnya..

MaMa AiNi said...

** Belalang..rasa jusnya memang sedap..he2x...belalanhg trylah banyak khasiatnya..Thanks ya belalang...

MaMa AiNi said...

** nazirah @ cci..he2x...nanti cci try !!..

abgteror said...

uwaa....harga pun da mahal...dulu2 amik free jea blakang jamban umah kat kampung tuh....skang seploh hinggit sebijik....

MaMa AiNi said...

Thanks abgteror singgah kesini..ya mahal harga durian belanda ni skrg !!..