My Lovely Friends..

Thursday, October 27, 2011

** SAMPAI BILA NAK MENYALAHKAN?..

ASSALAMUALAIKUM SEMUA..

Masa berputar terlalu cepat tanpa kita sedari !!..tapi sampai bilakah baru kita nak berhenti menyalahkan orang lain bila sesuatu terjadi kepada diri kita?..memang diakui kita hanya manusia biasa..tak terlepas dari melakukan kesilapan !!!..tapi kita tak pernah belajar pun dari kesilapan itu...hu2x..bila terjadi suatu trajedi !!...kenapa setiap kali itulah kita`bla & bla` kat orang lain?..kita kata ini berpunca dari dia  !!!...tak pernah kita nak menyalahkan diri sendiri !!..tak pernahpun kita nak cermin diri !!..betul ke tidak diri kita ini !!..hu2x..
kadang2 kita terlupa setiap yang berlaku itu dah ditentukan olih Allah !!!..dan kadang2 juga kita tak dapat menerima takdir yang telah tersurat untuk kita..hu2x..
Jika kita terus menyalahkan ...takkan selesai masalah !! ..hanya menambah kusut & rumit jalannya !!..hu2x..
jadi bagaimana jika hari ini kita cermin diri dan kembali percaya kada` & kadar adalah ketentuan Allah !! ..dan Allah takkan menduga umatnya lebih dari kemampuan diri seseorang itu..dan kita harus juga menerima jika itu takdirnya jodoh  sampai disini sahaja..redhakan lah..mungkin Allah menjanjikan yang lebih terbaik menunggu dihadapan..apa lagi teruskanlah perjalanan !! ..ha2x..


`MENERIMA DAN MEMAAFKAN.. DUA PERKARA YANG BERBEZA !!!`...




*** sekadar ingatan buat dia.. `24 oct -ms- kl`..***

44 comments:

Melati Qistyna's Mummy said...

Forgive n forget adalah yg sebaiknya.... Apa2pon mg mama kuat....

ainnoraini said...

setiap org akan ade dugaanyekan..
byk2 bersabar...Allah maha mengetahui segala2nye...

lagenda said...

Bagi LM kan mak, mudah utk memaafkan tapi tidak melupakan..

el said...

betul tu mama..kita sllu meyalahkan org lain..tp xpernah terfikir tu semua ketentuan drNYA..tp tulah kdg2 kita alpha..cepat sgt amarah...xpernah nak cermin diri sndiri..eh betul ke tindakan aku..salahkah aku..tau nunding jari kt org lain jek..kenapa x terima aje itu semua dugaan..

el pun mcm LM...sng memaafkan tp susah nak dilupakan

ashamami said...

Dan Allah juga sayang pada hambaNYA yang sentiasa redha.

cLovErX said...

bila kita mudah memaafkan orglain, automatically kita akan rase tenang dn relieve...hidup pon akn ceria!!!hehehe...

thanks mama singgah di blog saya..it's such an honor mama follow..wa..berseri2 muka saya tgk mama dlm sb saya :D :D :D

ZairieHusin.com said...

for me, memang susah kita nak memaafkan seseorang.. tp bila di fikirkan secara rasionalnya, adalah lebih baik kita memaafkan kerna kita tahu, nothing perfect in this world.. chill :D

Fabulous Me said...

Mtk2 jauh. Tp tipu la klu ain xpnh lansung2 buat ksilapan. Tgh mrh sgt2 setelah diduga, pasti pnh org lain dpersalahkan. Tpi kejap je. Ble ddk, boleh bfkir blk dgn waras.

Harap mama dan dia dpt jln penyelesaian. InsyaAllah

mummysyafie said...

its easy to forgive but not to forget kan mama..tapi apa yang berlaku sebenarnya mematangkan kiter utk menempuh hari2 akan datang

apa pun yang berlaku..nor tahu mama kuat. take care taw..

wahida said...

mama, pada saya kan...nak maafkan tu mudah..tapi nak melupakan tu mmg satu benda yg sukar...

Rain said...

kadang-kadang kita sedar kita salah, tapi keegoan yang bertandang membuat kita menuding ke arah si dia.. mungkin dengan menuding boleh mengurangkan perasaan bersalah dan tekanan akibat sesuatu peristiwa..

hakikatnya, bila masa berlalu, kita semakin boleh menerima kesalahan diri dan belajar untuk tidak mengulangi kesilapan tersebut..

JMR said...

MAAF is the best way..tp kalo asik minta maaf & memaafi, its not a good way..belajar mengambil sesuatu peringatan di sebalik apa yg terjadi adalah yang TERBAIK..

KhaiRin said...

sori br sempat menjengah utk BW

sokong kata2 wahida tu...nk lupakan tu adoyaiiiiii

za said...

Mama banyak bersabar yer...

Belalang Hijau said...

teguran yang baik...
kadang2 tercetusnya masalah itu berpunca dari kita. tp kerana ego, kita x mahu mengalah sebaliknya menyalahkan org lain.. :)

LYAfrina said...

btl kata2 awk tu.. kt msti saling mberi n menerima.. ada kesalahan tu..walaupun kt dh maafkan.. tp ttp bbekas d hati kan.. nk melupakan sesuatu y bkesan d hati..hanya tuhan y tahu kan..

apa2 pon..kt hnya manusia biasa... sape la kita utk x memaafkan seseorg.. sdgkan allah swt mgampuni umatnyer :-)

dhiera said...

memaafkan itu sesuatu yg indah~

sis92 said...

kata2 maaf amat sukar diucapkan jika niat dihati tidak ikhlas :)

Wan85 said...

http://wanwidget.com
saya setuju dengan entry diatas

♥Putri ilyanie♥ said...

memaafkan itu penting walaupun berat

MaMa AiNi said...

** melati qistyna..abby ya ke mama kuat?..ha2x..

MaMa AiNi said...

** ainnoraini..ya setiap org dugaannya..terpulang kpd mereka..kuat atau tidak menghadapinya kan..

MaMa AiNi said...

** Lagenda.he2x..mama pun camtu !!..

MaMa AiNi said...

** El..susahkan menjadi diri sendiri...ha2x..

MaMa AiNi said...

** asha..ya asha !!..

MaMa AiNi said...

** cLovErX..ya betul !!..thanks ya..

MaMa AiNi said...

** Zairie..he2x..kadang2 memang sukar utk memaafkan kesalahan org lain !!..sedangkan allah ampunkan umatnya ini kan pula kita hanya insan biasa..hu2x..

MaMa AiNi said...

**Fabulous me..ain..he2x..setiap masalah ada penyelesaiannya kan !!..

MaMa AiNi said...

** mummysyafie..ya nor !!..mama masih kuat kot !!..ha2x..

MaMa AiNi said...

** Wahida..he2x..ya memaafkan tapi sukar melupakan !!..

MaMa AiNi said...

** Rain..ya kadang2 begitulah kan !!..

MaMa AiNi said...

** JMR..ya betul tu !!..

MaMa AiNi said...

** KhaiRin...ha2x..tak baik tau wat camtu..

MaMa AiNi said...

** Puan Za..ha3x..

MaMa AiNi said...

** Belalang..hikk2x.mama hanya merapu..diri sendiri pun belum betul lagi..hu2x..Betul kata belalang tu !!..kerana EGO..

MaMa AiNi said...

** LYAfrina..thanks lya..tulah kan segala2nya tetap berbekas !!..he2x..

MaMa AiNi said...

** Dhiera..ya dhiera.. :)

MaMa AiNi said...

** sis92..betul mama setuju !!..

MaMa AiNi said...

** Wan85..thanks wan :)..mama nak ingatkan seseorang tu..biar dia tersedar dr mimpinya !!..

MaMa AiNi said...

** Putri..ha2x..memaafkan tapi sukar melupakan memang berat kan?..

Run Away said...

nak maaf kan ok jew..tapi ikhlas ke tak...susah kan...;d

MaMa AiNi said...

** Run Away..ha2x..

nazirah said...

betul2 susah sgt nak akui kesalahan sendiri dan sng sgt nak salahkan org lain kan mama hmmm

MaMa AiNi said...

** nazirah..betul kan..hu2x..