My Lovely Friends..

Saturday, October 29, 2011

** Uniknya makanan dan nama...

Assalamualaikum semua..dan selamat bercuti hujung minggu..kemana hari ni?..
mama pulak hari ni terperuk je kat rumah..sibuk mengemas rumah yg direno & repair kerana diserang siputri aritu....masih tak siap2 lagi !!!..hu2x..maklumlah mama ni sekarang dah semakin lemau & lembam..kelmarin terkejar pulak ke PPUM..inilah rutin hidup mama.. :(
tengahari tadi makan apa?..mama & en.hb seperti selalu `menunjuk` sahaja !!..senangkan hidup? ..maklumlah dua orang sahaja kat rumah !!!..beruntung dapat en.papa ni !!.. ;) dia tak cerewet tentang makanan  dan biasanya mama memasak dihujung2 minggu begini tapi mood hari ni `lemau` je..hu2x..sebab tu menunjuk je !!..
pernah makan kelinci atau satay kelinci tak?..ahaha..tau tak apa dia kelinci tu?...masa mama ke Bandung ari tu banyak sangat gerai yang menjual kelinci dan kelinci ini dijadikan satay !!..pemandu pelancong kami tanya..`nak try makan satay kelinci tak?..mama tanya..`satay apa tu?`..uniknya makanan2 dan nama tempat diaorg kat sana...macam2 makanan yg tak pernah dijual disini ada disana...meh layan pic.makanan diaorang ek..


digerai2 disepanjang jalan...menjual kelinci untuk dijadikan satay..KELINCI ADALAH ARNAB...ahaha..ada bran !!..mama tak berani mencuba makan satay kelinci tu..hu2..comil2 arnab ni kan!!!. sila click pic.utk pic.lbh besar..


yang macam cacing ni adalah belut goreng !!!..ahaha..en.papa pun tak berani nak mencubanya !!!..


Restorennya dipanggil warung !!!..kat malaysia warung adalah gerai2 kecil..hu2x..

32 comments:

za said...

mama...

lieynanilaz said...

sedap satay kelinci tuh!! kalau yg belut tu pun saya tak berani makan..huhu.

Acik Erna said...

mama..ack pun tak makan arnab..dulu jiran acik ada bagi..dah siap masak kari..sekali acik tengok lainmacam je..rupa dagingnya..acik tanya la..dia kata kari arnab..

♥Putri ilyanie♥ said...

Putri prnh mkn sekali je satay arnab.. secucuk pn xlalu nk hbs.. xlalu nk telan...

farah adila said...

Ish3x...tak sanggup farah nk mkn arnab tu...dh la kiut...kesian pla jd makanan manusia...huhuhuhu

MaMa AiNi said...

** Za..ya..nak gi holiday lagi ke?..

MaMa AiNi said...

** lieynanilaz..dah try makn satay kelinci ek?..he2x..ya belut tu buat mama seram !!.ha2x..

MaMa AiNi said...

** Acik Erna..acik pun tak makan ya?..he2x..

MaMa AiNi said...

** Putri..ha2x..makan kat satay kajang ek?..

MaMa AiNi said...

** farah..he2x..cute kan arnab tu..sian nak makan dier !!

Fabulous Me said...

Wsalam ma.. Arnab pnh segigit kot tp bkn satay. Tp grill mmber pya,rse sket. Pastu xde dh n xmahu! Hehehhehe.. Ma nasi ampera ni ain ade mkn kt bandung. Die rebus n goreng tak tlalu msk segala mkan yg ade then mkn ngn nasi putih. Mule2 sonok jgk, mcm ratah2. Lame2 loya plak! Sbb bahan yg digoreng gitu tuh is paru, otak lembu n yg lbih kurg mcm tuh. Loya2 smua. Goreng plak x garing. Mmg mual. Belut ain mkn tp yg kck2 ni nmpk mcm cacing. Tatot! Yg bsar biase kck sket dr ikan keli tuh ain pnh mkn. Sbjik mcm ikan keli rse die. And kat sushi pon ade belut :p

MaMa AiNi said...

Fabulous Me..ain..berani ain try ya..mama rasa makanan tu manis sikit..bila digoreng atau bakar akan rasa loya sedikit..hu2x..mama makan ayam bakar sotong bakar dan cucur jagung bersama sambal setiap hari..hu2x..hanya itu yg blh masuk ditekak mama ni..he2x..cerewet tekak mama ni kan?...

KhaiRin said...

keunikan budaya...satay kelinci sedap tau mama

MaMa AiNi said...

KhaiRin..betul tu !!..dah try ke satay kelinci tu?..he2x..

Juliet_iRa~" said...

wuhuuu...
tengok belut tu pon xlalu da..geli..heee

org kata dgg arnab sedap..xtau la sedap ke x..

xsmpai hati nk mkn..heee

MaMa AiNi said...

** Juliet_iRa~"..thanks singgah !!. en.hb mama pun tak lalu nak makan belut goreng tu..he2x..arnab tu pula mama kesian nak makan dier sbb dia cute sgt..he2x..

Juliet_iRa~" said...

welcome mama..:D
heee mmg xlalu nk mkn..heeee..

jom la join GA ira tu..sng je..;p

nazirah said...

wah rstrn pn pgl warong ek pelik2 betul la mama tp alahai arnab tu .. sian lak tengok tak sngup nak makan kelinchi tu aihh

dhiera said...

naseb tahu kelinci tu apa~ tahu pun sbb selalu tgk cerita dongeng dari indon. he

kat sini ada jual satay arnab tapi rm2.50 secucuk~

Belalang Hijau said...

rasa2 mcm pernah cuba sate arnab...tp kat malaysia la jugak...mana pernah smpi lagi bandung sana...huhuhu

MaMa AiNi said...

** Juliet_iRa..he2x..mama pun tak blh makan ..hu2x..

MaMa AiNi said...

** nazirah..cci..siankan !!..cuba cci bayangkan tu arnab yg cci sayangi tu..hu2x..

MaMa AiNi said...

** dhiera..he2x..wah selalu layan dcerita dongeng tentang kelicnci ya..

MaMa AiNi said...

** Belalang..ramai orang dah try makan...rupa2nya belalang dah try..hu2x..nanti belalang & mrs..honeymoon kat sana ya..sambil cari brg2 bisnes utk kedai ilham nurry !!..he2x..

puanbee said...

salam .. mcm mual sikit tengok belut goreng tu ..

Melati Qistyna's Mummy said...

Uish, x tercapai dek akal kelinci tu arnab.....

Errr, x smpi ht Dan x berani nak Cuba....hehehe

Run Away said...

sy penah mum satay arnab sedap...daging nyer sedap...tapi bila tau daging arnab terus muntah..ni kakak saja kena kan lah...;d

Shaiful Zaidi said...

salam mama..teringin nak makan belut tu....hehehe

MaMa AiNi said...

** puanbee..mslm..thanks sudi singgah..ya mcm cacing pulak kan..he2x..

MaMa AiNi said...

** Melati qistyna..abby ya abby..sian kan nak makan dier..sbb dier comil !!..

MaMa AiNi said...

** Run Away..sian RA ya,sampai muntah..nakal kakak dier ya !!..

MaMa AiNi said...

** Shaiful Zaidi..mslm en.shaiful..tekak bolih terima ke en.shaiful?..sbb nampak mcm cacing je..he2x..